Στενότεροι δεσμοί Κύπρου με Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

6.6.18

Στενότεροι δεσμοί Κύπρου με Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας


Σε ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυντικής Συνεργασίας (European Defence Agency-EDA) κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία ο επικεφαλής του οργανισμού Jorge Domecq, προκειμένου να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην εξομάλυνση του στρατιωτικού σχεδιασμού και των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Washington Post, o κ.Domecq, που είχε συνομιλίες χθες με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κύπρου να συμμετάσχει σε στρατιωτικό ερευνητικό πρόγραμμα. Είπε ότι η στενότερη συνεργασία θα επιτρέψει στην Κύπρο να ανταποκριθεί στην έκκληση των πολιτών της Ε.Ε. για ένα πιο εξοπλισμένο συνασπισμό.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας επεσήμανε πως σε συλλογικό επίπεδο η Ε.Ε. είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες, αλλά ο αντίκτυπος αυτών των δαπανών δεν είναι "βέλτιστος", επειδή είναι "κατακερματισμένος".
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι ο στόχος του οργανισμού είναι τα 27 μέλη του να δαπανήσουν, να σχεδιάσουν και να συνεργαστούν μαζί.  
Από την πλευρά του, ο κος Αγγελίδης ανέφερε ότι η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα πως «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας είναι ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος διαμεσολαβητής στον τομέα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων και ισχυρός τόπος συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) ιδρύθηκε το 2004 και βοηθά τα κράτη της Ε.Ε.  στην ανάπτυξη των στρατιωτικών τους πόρων. Προωθεί τη συνεργασία, ξεκινά νέες πρωτοβουλίες και προτείνει λύσεις για τη βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων.
Στο Ισραήλ ο Αγγελίδης
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, όπου  θα γίνει επίσημα δεκτός στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ από τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Avigdor Lieberman.
Στην συνέχεια, αντιπροσωπείες των δύο Υπουργείων αναμένεται να θέσουν επί τάπητος για συζήτηση ζητήματα διμερών σχέσεων και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, θέματα περιφερειακής ασφάλειας, τον ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το Κυπριακό.
Κατά την επίσκεψη, ο κ. Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ στην Ιερουσαλήμ και θα επισκεφθεί τον Ναό της Αναστάσεως, καθώς και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem», όπου θα καταθέσει στεφάνι.
 Η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τη σύγκληση στην Κύπρο της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.
#sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet