Η ομιλία του πρέσβη Αλεξ. Μαλλιά στην Φιλανθρωπική Ημερίδα του ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ στα Στύρα


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

1.5.18

Η ομιλία του πρέσβη Αλεξ. Μαλλιά στην Φιλανθρωπική Ημερίδα του ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ στα Στύρα


Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς ήταν επίσημος ομιλητής στην Ημερίδα Φιλανθρωπικού Χαρακτήρα που διοργάνωσε ο ΓΣ ΣΤΥΡΩΝ το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στα Νέα Στύρα.
Σας παραθέτουμε σήμερα ολόκληρη την ομιλία του κυρίου Μαλλιά ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να παραχωρήσει στην σελίδα μας και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Ομιλία Αλέξανδρου Π.Μαλλιά ,πρέσβη επί τιμή στην Φιλανθρωπική Ημερίδα του Γ.Σ. Στύρων
28 Απριλίου 2018
«Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».
Αυτή την υποθήκη μας άφησε ο εθνικός μας ποιητής. Σκέπτομαι μήπως τελικά το πρόβλημα μας είναι η σχέση με την αλήθεια. Συχνά προσπαθούμε  να υποτάξουμε την αλήθεια στον αποκλειστικό δικό μας ορισμό του πατριωτισμού. Δυσκολότερο όμως είναι να  δεχθούμε ότι τα οράματα γίνονται αυταπάτες  αν δεν υπηρετούν  την αλήθεια. Σε ποιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα τόσοι πολλοί, τόσο συχνά για τόσα πολλά θέματα  κατηγορούνται σαν εθνικιστές, πατριδοκάπηλοι, προδότες και μειοδότες;
Πατριωτισμός  είναι να υποθηκεύσεις το όνομα και την τιμή σου στον βωμό αναζήτησης μίας πολιτικής και μίας λύσης που στηρίζονται στην αλήθεια, άρα στις πραγματικές συνθήκες.Όταν  και όπου λατρεύονται οι πολιτικές των ψευδαισθήσεων και  οι δημαγωγοί πάντοτε με καχυποψία, φοβία και ανασφάλεια αντιμετωπίζουμε όποιον είναι έτοιμος να σηκώσει  στους ώμους του την ιστορική ευθύνη  μίας κρίσιμης πολιτικής απόφασης. Όταν έρχεται η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων είσαι μόνος σου. Απέναντι στην συνείδησή σου.
 Ποτέ στο παρελθόν η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της  Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής δεν ήταν τόσο περίπλοκη και απρόβλεπτη .Το Εθνικό Συμφέρον όπως ερμηνεύεται και στοιχειοθετείται  είναι πλέον ταυτισμένο με την πολιτική επιβίωση του ηγέτη –όπως ακριβώς συμβαίνει με την Νέα Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν - και  αποτελεί  το αποκλειστικό πρόσχημα και κίνητρο συγκρούσεων, πολέμων, επεμβάσεων ή απάθειας και αδράνειας.
Αυτό που γίνεται επί οκτώ χρόνια  στην Συρία με την στήριξη ,ανοχή, απάθεια και επιτήδεια ουδετερότητα των λεγομένων ‘’μεγάλων δυνάμεων’’ αποτελεί  αντιπροσωπευτικό αλλά σίγουρα όχι αποκλειστικό δείγμα κατάρρευσης του μεταπολεμικού παγκόσμιου συλλογικού συστήματος ασφαλείας , όπως το έχει ενσαρκώσει ο ΟΗΕ. 
Η παρούσα φάση της ιστορίας δεν έχει  ορατή ημερομηνία λήξης. Όπως ημερομηνία λήξης δεν έχουν οι πόλεμοι, τα εγκλήματα πολέμου και οι πληθυσμιακές προς την Ευρώπη μέσω και της Ελλάδος μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Με άστοχες επεμβάσεις και παρεμβάσεις αφενός και πρωτοφανή αποτυχία, υποκρισία και άγνοια του κινδύνου  αφετέρου ανοίξαμε  ‘’Το Κουτί της Πανδώρας». Καθαρά λόγια. Τίποτα σήμερα δεν μοιάζει με το χθες. Κυρίως όμως το άγνωστο για μένα  αύριο θα είναι πολύ διαφορετικό  του σήμερα. Αυτό δε που ζούμε  ως «σήμερα» θα κρατήσει πολύ. Οι επιπτώσεις του ακόμη περισσότερο.
Αυτό θα συμβαίνει όσο  υπάρχει μετωπική σύγκρουση συμφερόντων  μεταξύ των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη  εμπλοκή και στρατιωτική δράση περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία, που διεκδικεί παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση. Παρά τα κρίσιμα προβλήματα της ,οι δυνατότητες και η σταθερή επιλογή της Άγκυρας για  προσφυγή στην στρατιωτική βία αφορούν στα ζητήματα   που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη  των  παγκοσμίων προτεραιοτήτων.
Ο ιστός του κοινού συμφέροντος στο πλαίσιο των συμμαχιών έχει φθαρεί. Μετά την διάλυση της Συνθήκης της Βαρσοβίας, το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν καλύπτει το θεμελιώδες πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδος .
Δεν υπάρχει σήμερα  «από μηχανής θεός». Οι συμμαχίες και οι διευθετήσεις πολιτικές , στρατιωτικές, οικονομικές δεν αποτελούν μηχανισμό αποτροπής ή πρόληψης. Επιπλέον, πολλοί σύμμαχοί μας έχουν διαφορετική αντίληψη από μας  και  προσδιορισμό των συμφερόντων και της απειλής.
Όπως έχουν τα πράγματα οι  καλές επιλογές είναι  περιορισμένες. Μένουμε υποχρεωτικά  προσηλωμένοι στο δικό μας πεδίο. Στον σεβασμό του  Διεθνούς Δικαίου, των Αποφάσεων του ΟΗΕ  , των  αξιών και κεκτημένου   της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχοντας όμως  συνείδηση των περιορισμένων στην πράξη αποτελεσμάτων.
 Επιμένουμε  στην δύναμη του Δικαίου. Ή  Τουρκία  προκρίνει το δίκαιο της Ισχύος. Είναι ευθυγραμμισμένη με μια τάση στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική  που ολοένα καθιερώνεται και διευρύνεται. Δυστυχώς.
 Προσδοκία όλων μας είναι να υπάρξει πολιτική συνεννόηση  στην αντιμετώπιση των  λεγομένων εθνικών θεμάτων .Να συνεννοηθούμε. Η αδυναμία συνεννόησης υπονομεύει την   πολιτική συνοχή και τους  θεσμούς  του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος ,συμπαρασύροντας  την τόσο οργισμένη και ταπεινωμένη μετά δέκα χρόνια κρίσης και απαξίωσης   κοινή γνώμη.
Πρώτο  και κυριότερο εθνικό  θέμα είναι η επιστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων στην ‘’ομαλότητα’’.  Ομαλότητα σημαίνει αποκατάσταση συνθηκών προβλέψιμης ασφάλειας πολιτικής ,οικονομικής , κοινωνικής , εθνικής. Αυτοί είναι οι όροι της πραγματικής και όχι μίας εικονικής εξόδου από την βαθιά κρίση ,την απαξίωση και αυτό-απαξίωση εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.
Η  Ελλάδα  βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο παρακμής χωρίς ημερομηνία λήξης. Πιστεύει αλήθεια  κανείς ότι  μια αποστειρωμένη από ηθικό,  ελπίδα ,αξίες και ιδανικά κοινωνία μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο ; Η οικονομική καταστροφή και τα μνημόνια ήσαν το αποτέλεσμα. Οι ρίζες των αιτίων και των ζιζανίων παραμένουν. Δεν έχουν κοπεί. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι βγαίνοντας από τα μνημόνια σαν λαός, σαν έθνος και σαν κρατική οντότητα ξαναβρίσκουμε τις χαμένες αξίες μας?
 Δεν υπάρχει  Εθνική Πολιτική Ασφάλειας  έξω από  συνθήκες πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας. Ως ΄΄ πολιτική ασφάλεια’’ εννοώ  την συνταγματική, νομοθετική , πολιτισμική ειρηνική επανάσταση που θα  ξαναφέρει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους πολιτικούς Θεσμούς , Βουλή , κόμματα και πολιτικούς. Αυτή είναι η επανάσταση που θα ξαναβάλει τον ‘’πολίτη’’ στο κέντρο και όχι ως  τίτλο της πολιτικής.
Η Θράκη είναι το θέμα της σημερινής Ημερίδας. Στους  δεκαπέντε μήνες που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική ήμουν ,στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 , τελευταίος για συγκεκριμένους συμβολικούς λόγους στο ψηφοδέλτιο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην Ξάνθη.  Κατάλαβα  γρήγορα ότι δεν κάνω για πολιτικός. Η  πολιτική πρόταση για την Θράκη που δημοσιεύθηκε πριν τρία χρόνια, περιλαμβάνεται στο Βιβλίο μου «Οράματα και Χίμαιρες-Διαδρομές ενός Διπλωμάτη’’. Τι προβλέπει? Κεντρική συνεργασία και συντονισμό των πολιτικών δράσεων για την Θράκη υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Το αυτονόητο δηλαδή.
Οι απειλές λοιπόν είναι υπαρκτές .Το πολιτικό σύστημα οφείλει  να συνεννοηθεί και   να  αποτελέσει πρότυπο. Να αποδείξει ότι έχοντας συνείδηση των απειλών στέκεται στο ύψος των κρισίμων περιστάσεων. Οφείλει να πείσει ότι έχει συναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί και του καταλογίζεται για την  παρακμή  των αξιών  όλα αυτά τα χρόνια .Ευθύνη όμως μεγαλύτερη έχουμε όλοι. Διότι εμείς ψηφίζουμε και με την ψήφο μας αποφασίζουμε. Η οικονομική καταστροφή μας ταπείνωσε σαν άτομα και σαν χώρα. Επηρέασε δραματικά την αυτοπεποίθηση και το ηθικό μας. Η πολιτική  συνεννόηση και συναίνεση είναι ο  θεμέλιος λίθος  για να αντιμετωπίσουμε τις  προκλήσεις εθνικής ασφάλειας. Αν όχι τώρα πότε  ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet