Σε δίκη για διαφθορά παραπέμπεται ο Σαρκοζί


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

29.3.18

Σε δίκη για διαφθορά παραπέμπεται ο Σαρκοζί


Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος  της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. 
Η εν λόγω υπόθεση επικεντρώνεται γύρω από σειρά συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί το 2014, τηλεφωνήματα στα οποία ο Σαρκοζί φέρεται να προσπαθεί να επηρεάσει δικαστές που ήλεγχαν τις χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής καμπάνιας του.
Ο δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της  Γαλλίας  Τιερί Ερζόγκ αναμένονται επίσης να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες που τους προσάπτονται.
Σε βάρος και των τριών ασκήθηκε δίωξη για "ενεργητική δωροδοκία" και "αθέμιτη άσκηση επιρροής". Οι Ερζόγκ και Αζιμπέρ κατηγορούνται επίσης για "παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου".
Ο Σαρκοζί φέρεται ότι το 2014 επιχείρησε, μέσω του δικηγόρου του, να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, που τότε ήταν δικαστής στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατά την οποία ζητούσε να του επιστραφούν τα σημειωματάριά του, τα οποία είχαν κατασχεθεί κατά τις έρευνες για την υπόθεση Μπετανκούρ.
Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ερευνών για μία άλλη: οι αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου με αφορμή τις καταγγελίες ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 2007.
Οι αρχές είχαν διαπιστώσει τότε ότι ο πρώην πρόεδρος και ο δικηγόρος του επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κινητά τηλέφωνα τα οποία είχαν αγοραστεί με ταυτότητες τρίτων προσώπων. Ο Σαρκοζί χρησιμοποιούσε ένα τηλέφωνο που φερόταν καταχωρημένο σε κάποιον Πολ Μπισμούτ.
Ο Σαρκοζί είχε επιδιώξει, χωρίς επιτυχία, την εξαίρεση μιας ανακρίτριας, της Κλερ Τεπό, λόγω της συμμετοχής της στο αριστερών τάσεων Συνδικάτο των Δικαστών (SM). Ζητούσε επίσης να μην γίνουν δεκτές ως στοιχεία οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κάτι που απορρίφθηκε από το Ακυρωτικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2016, μετά από σκληρή δικαστική μάχη. Υποστήριζε ότι οι δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση της χρηματοδότησής του από τη Λιβύη υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους και ότι η ηχογράφηση των επικοινωνιών του με τον Ερζόγκ παραβίαζε τον απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.
Πηγή πληροφοριών__cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet