Η Ελλάδα ακύρωσε την παράνομη και προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για την Κάρπαθο


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Αυγούστου 08, 2017

Η Ελλάδα ακύρωσε την παράνομη και προκλητική NAVTEX της Τουρκίας για την ΚάρπαθοAΜΕΣΗ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΝΕΑ NAVTEX ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ.Η αποκάλυψη έγινε από το Liberal και από την ιστοσελίδα μας. Ήταν μία νέα απαράδεκτη πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προκαλεί συνέχεια την Ελλάδα και την Κύπρο Όπως γράψαμε, η Τουρκία επιχείρησε μάλιστα να εμπλέξει στις… «κινήσεις» της και τους Βρετανούς όπως ακριβώς έκανε και με τους Αμερικανούς την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία επιχείρησε να δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX μια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, από τις 11 έως και τις 13 Αυγούστου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, από βρετανικό πολεμικό πλοίο. Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα είχε προβεί και πάλι σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής όχι για δικούς της σκοπούς αλλά για δραστηριότητα που αφορούσε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά από διάβημα της Κύπρου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ από την Τουρκία να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σχετικά με την συγκεκριμένη NAVTEX για το βρετανικό πολεμικό πλοίο η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε εκδίδοντας νέα NAVTEX που ακυρώνει την τουρκική και στην οποία γίνεται λόγος για παράνομη δέσμευση περιοχής.
Η τουρκική NAVTEX ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ :
764/17 MEDITERRANEAN SEA BRITISH WARSHIP GUNNERY EXERCISE, FROM 110400Z AUG 17 TO 132000Z AUG 17 IN AREA
BOUNDED BY; 35 07.00 N – 027 24.00 E
34 56.00 N – 027 22.00 E
34 54.00 N – 027 36.00 E
35 05.00 N – 027 38.00 E
CAUTION ADVISED.

ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το mignatiou.com

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΡΙΤΩΝ: Η ηρωϊκή μάχη πριν τη βύθισή του στον Καφηρέα-Μήπως είναι ώρα να κάνουμε «κάτι» εδώ στην Νότια Εύβοια γι αυτό;


ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΡΙΤΩΝΣΤΑΘΗΚΕ ΣΑΝ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΩ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΤΟ «ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ» ΟΣΟ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ;

Η ηρωική μάχη του ΤΡΙΤΩΝ έχει ως εξής:

Είναι 16 Νοεμβρίου 1942…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το υποβρύχιο «Τρίτων» (κυβερνήτης υποπλοίαρχος Επαμεινώνδας Κοντογιάννης) επιτίθεται εναντίον γερμανικής νηοπομπής στον Καφηρέα, βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο και, ενώ προσπαθεί να διαφύγει, δέχεται την επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού και τελικά βυθίζεται. Δεκαεννέα μέλη του πληρώματος χάνονται μαζί του.

Στις 16 Νοεμβρίου το ΤΡΙΤΩΝ έφτασε έξω από το ακρωτήριο Καφηρέας.Περίπου στις 16.00 το απόγευμα  εντόπισε εχθρικό υδροπλάνο με αποτέλεσμα να καταδυθεί σε βάθος 30 μέτρων.

Είκοσι λεπτά αργότερα βρέθηκε σε περισκοπικό βάθος και εντόπισε κοντά στην Άνδρο εχθρική νηοπομπή  που έπλεε προς τα Δαρδανέλια. Στις 16:30 και από απόσταση 5.500 μ. το ΤΡΙΤΩΝ επιτέθηκε στην νηοπομπή εξαπολύοντας μια τορπίλη η οποία όμως δεν βρήκε τον στόχο της.

Εχθρικό πολεμικό πλοίο , το οποίο είχε εντοπίσει το ΤΡΙΤΩΝ ξεκίνησε την πρώτη του επίθεση με 13 βόμβες βυθού ρυθμισμένες για βάθη 70-125 μ. Λίγο μετά πραγματοποίησε δεύτερη επίθεση με 11 βόμβες βυθού οι οποίες δεν κατάφεραν να προκαλέσουν καμία σημαντική βλάβη στο υποβρύχιο το οποίο κατάφερε να κινηθεί βόρεια με σκοπό να εξέλθει από το στενό του Κάβο Ντόρο.
Τρεις περίπου ώρες αργότερα μετά την πρώτη επίθεση, εντοπίστηκε και πάλι το ΤΡΙΤΩΝ σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.Η τρίτη επίθεση με 13 βόμβες βυθού κατάφεραν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο ΤΡΙΤΩΝ. Η θέση του προδόθηκε από τις κηλίδες ορυκτέλαιου και πετρελαίου που αναδύονταν στην επιφάνεια.Το ΤΡΙΤΩΝ ανήλθε σε περισκοπικό βάθος με σκοπό να προσανατολισθεί, καθώς χωρίς πυξίδα είχε χάσει το ακριβές στίγμα του.

Την στιγμή αυτή αντελήφθη το ανθυποβρυχιακό να κατευθύνεται εναντίον του με μεγάλη ταχύτητα. Καταδύθηκε τότε και πάλι σε βάθος 30 μέτρων όπου δέχτηκε μια ακόμα επίθεση με 9 βόμβες βυθού. Από την επίθεση αυτή αχρηστεύθηκε ο δεξιός κινητήρας του υποβρυχίου, κατέπεσε ο άξονας της αριστερής μηχανής, έσπασαν οι κοχλίες στήριξης των μηχανών, σφηνώθηκαν τα πρυμναία πηδάλια βάθους και άρχισε να εκλύεται χλώριο από τις βρεγμένες συστοιχίες. Για τον κυβερνήτη του ΤΡΙΤΩΝ στην δυσμενή αυτή θέση υπήρχαν δυο επιλογές: Να αναδυθεί και να παραδοθεί ειρηνικά ή να αναδυθεί και να πολεμήσει. Προτίμησε την δεύτερη.Στις 22:00, πεντέμισι ώρες μετά την πρώτη επίθεση, ο κυβερνήτης του ΤΡΙΤΩΝ, Ε. Κοντογιάννης, διέταξε ανάδυση και «εξόρμηση δια πυροβόλου» κατά του ανθυποβρυχιακού. Φτάνοντας στην επιφάνεια άνοιξε την καταπακτή του πυργίσκου και βγήκε ο ίδιος πρώτος με το περίστροφο στο χέρι. Με το άνοιγμα της καταπακτής όμως άρχισε να μπαίνει νερό από την ανοικτή κάθοδο και προς στιγμή οι άντρες που ακολουθούσαν έκλεισαν την καταπακτή. Ο κυβερνήτης μόνος έξω από το σκάφος άδειασε το περίστροφο του πυροβολώντας κατά του εχθρικού πλοίου. Προσπάθησε  να φθάσει στο πυροβόλο  αλλά τα εχθρικά πυρά δεν το επέτρεπαν.    

Στις 22:14 το εχθρικό ανθυποβυχιακό  βάλλοντας με όλα του τα όπλα κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα εμβολίζοντας για μια ακόμα φορά το ΤΡΙΤΩΝ. Μετά τον εμβολισμό αυτόν άρχισε η εγκατάλειψη του υποβρυχίου. Από τους επιζώντες του πληρώματος 28 παραδόθηκαν,ενώ οι Νικόλαος Μαρουλάς (Αρχικελευστής ηλεκτρολόγος) και Δ. Παπαδημητρίου (Δίοπος ηλεκτρολόγος)[60] διέφυγαν κολυμπώντας προς την Εύβοια όπου βρήκαν καταφύγιο στο χωριό Θυμιανή διαφεύγοντας στην συνέχεια προς την Μέση Ανατολή.

Όλα τα μέλη της ομοχειρίας του υποβρυχίου σκοτώθηκαν, μαζί τους και ο ύπαρχος του ΤΡΙΤΩΝ, υποπλοίαρχος Αντώνης Δανιόλος. Στις 22:35 το ΤΡΙΤΩΝ, έχοντας πάρει κλίση από την συνεχή εισροή νερού, βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του τους σωρούς των 24 νεκρών του

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες και φωτογραφίες από το militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet