Ο ρόλος των γονιών στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Αυγούστου 01, 2017

Ο ρόλος των γονιών στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίαςΠΛΗΘΩΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ.


Οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν πλέον επιδημία και κοινωνική μάστιγα. Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή και μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία αφού η εξέλιξη αυτής , δημιουργεί μελλοντικές ενήλικες στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις . 

Περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (18%) θεωρούνται παχύσαρκοι. Δυστυχώς, στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Ακόμα μελέτες αναφέρουν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ή οι έφηβοι έχουν διαταραγμένη αντίληψη σώματος στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών σχολικής ηλικίας εξαρτώνται από την ηλικία τους, τη σωματική τους διάπλαση και τη φυσική τους δραστηριότητα. Οι βασικές αρχές της σωστής διατροφής αφορούν σε όλα τα παιδιά και η διατροφή τους θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρες τις ενεργειακές, αλλά και τις θρεπτικές τους απαιτήσεις.

Παρατηρώντας λοιπόν αυτές τις δραματικές εξελίξεις, θα έπρεπε να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο λόγος που ωθεί τα σημερινά παιδία στη παχυσαρκία. Ένας βασικός λόγος και μπορεί και ο κυριότερος, είναι οι διατροφικές συνήθειες των γονέων τους.. Δεν μπορείς να ζητάς ή ακόμα να απαιτείς από ένα παιδί να τρώει σωστά όταν κανείς δεν του έχει μάθει τον τρόπο και όλοι γύρω του έχουν κακές διατροφικές συνήθειες. Βασικό λοιπόν είναι για την σωστή διατροφική εκμάθηση ενός παιδιού να συμμετέχει και η ίδια η οικογένεια. 

Οι επιστήμονες υγείας συστήνουν τις αναγκαίες οδηγίες, αλλά οι γονείς είναι αυτοί που μπορούν ουσιαστικά να τροποποιήσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί προς τα παιδιά και ταυτόχρονα να δίνουν το καλό παράδειγμα.
Σήμερα, με αφορμή τα προαναφερθέντα ζητήματα θα αναφέρουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να προγραμματιστούμε και να φτιάξουμε τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Ετοιμάστε το οικογενειακό μενού:
Οι γονείς πρέπει πάντα να φροντίζουν να υπάρχει μεσημεριανό φαγητό στο σπίτι για να μην ωθούν τα παιδιά τους σε αναζήτηση οποιασδήποτε άλλης τροφής.
Καλό είναι όσο αυτό είναι εφικτό, να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που όλα τα μέλη της οικογένειας θα γευματίζουν μαζί. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να κατανοήσει την σημασία του ωραρίου. Δεν τρώει ο καθένας όποτε θέλει.
Πρέπει να υπάρχει μια ποικιλία γευμάτων μέσα στην εβδομάδα και όχι συνεχόμενα ένα μόνο είδος τροφής. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να έχουμε μια ή δύο φορές την εβδομάδα όσπρια, ένα θαλασσινό, ένα κρέας, ένα δημητριακό π.χ μακαρόνια και ένα λαδερό. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει ένα γεύμα την εβδομάδα που να ξέρει το παιδί ότι μπορεί να φάει ένα αγαπημένο του γεύμα ή μια επιθυμία του.
Μια οικογένεια πρέπει να προσπαθεί να έχει ένα πρόγραμμα στο πότε θα καταναλώσει τροφές που δεν είναι υγιεινές και είναι περιττές σε καθημερινή βάση. Είναι λάθος ένα παιδί να ξέρει ότι μπορεί να φάει ότι θέλει , όποτε θέλει και σε ότι ποσότητα θέλει.
Δεν ξεχνάμε ποτέ να γεμίζουμε το ψυγείο μας με φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, ενώ αντίθετα τα ντουλάπια μας να είναι φτωχά σε τροφές που μπορεί να ωθήσουν το παιδί να τις καταναλώσει, αντικαθιστώντας σημαντικά γεύματα της μέρας.
Φροντίζουμε τα γεύματά μας να συνοδεύει πλούσια σαλάτα, με πολλά λαχανικά διαφορετικού χρώματος, ώστε να παρακινούμε το παιδί να δοκιμάσει! Ακόμα μπορούμε να φτιάχνουμε διάφορα σχέδια με αυτά στο πιάτο του, ώστε να τα βλέπει σαν κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό! Όρεξη να υπάρχει!
Όσον αφορά τα υγρά, αγοράζουμε για το σπίτι μόνο νερό, χυμούς και τσάι , ενώ αποφεύγουμε να έχουμε αναψυκτικά. Έτσι δεν δίνουμε την δυνατότητα στο παιδί να καταναλώνει τέτοια τρόφιμα καθημερινά.
Καλό είναι για επιδόρπιο ή λιχουδιά να υπάρχει στο σπίτι σπιτικό κέικ ή παγωτό ή γρανίτες φρούτων που είναι πολύ νόστιμες σαν επιλογή!
Καθημερινά να γίνονται 5-6 γεύματα την μέρα, 3 κύρια και δύο σνακ. Πρέπει να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα για να έχουμε σε συνεχή λειτουργία τον μεταβολισμό και να γίνονται σωστά οι καύσεις. Έτσι δεν θα κάνουν μεγάλα γεύματα τα παιδιά και θα ρυθμίζεται το αίσθημα της πείνας τους.
Για να γίνουν δεκτικά όλα αυτά στα παιδιά, πρέπει να τα εφαρμόζουν και όλα τα μέλη της οικογένειας, συζητώντας και αναλύοντας την χρησιμότητα όλων αυτών για την υγεία του οργανισμού μας και όχι επιβάλλοντας τα.
Συμπεριφορά προς το παιδί:
Μην δείχνεται ότι έχετε πρόβλημα με το βάρος του παιδιού σας, αντίθετα δείξτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και το αποδέχεστε ως είναι.
Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό να για επιβραβεύσετε ή να τιμωρήσετε ένα παιδί. Χωρίς να το καταλάβετε του δημιουργείται συναισθήματα, που σε βάθος χρόνου μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στη διατροφική συμπεριφορά του.
Όλοι τρώμε ένα είδος φαγητού την μέρα. Είναι τεράστιο λάθος να μαγειρεύουμε ξεχωριστά φαγητά σε κάποιον που προσέχει ή τυχόν δεν του αρέσει το φαγητό. Ακόμα και αν αυτός τελικά δεν φάει το συγκεκριμένο φαγητό.
Δεν πιέζουμε τα παιδιά να φάνε όταν δεν πεινάνε. Όμως να καλύπτουν τα 5 γεύματα την μέρα, με τα δυο από αυτά να είναι γαλακτοκομικά ή φρούτα. Στα γαλακτοκομικά μπορούμε να φτιάχνουμε και κρεμούλες ή ρυζόγαλα με άπαχο γάλα αν το γιαούρτι δεν τους είναι και τόσο ευχάριστο.
Δεν επιμένουμε να τελειώνουν το φαγητό τους. Αν δεν θέλει το παιδί σημαίνει ότι έχει νιώσει τον κορεσμό, άρα έχει χορτάσει.
Καλό είναι το παιδί να συμμετέχει στην διαδικασία παρασκευής φαγητού. Έτσι θα του είναι πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε αργά. Αυτό τα βοηθάει στο να αναγνωρίζουν το αίσθημα πληρότητας και να σταματούν το φαγητό έγκαιρα, όταν δηλαδή πραγματικά χορτάσουν.
Βρείτε τρόπους να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών σας. Το πιο απλό είναι να περιορίσετε το χρόνο που βλέπει το παιδί τηλεόραση, κάθεται στο κομπιούτερ ή παίζει video games. Η συνιστώμενη ημερήσια φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά είναι 60 λεπτά την ημέρα τουλάχιστον. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν τη σωματική άσκηση και παροτρύνετέ τα να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία κλπ.
Επίσης δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο διατροφικό πρόβλημα των παιδιών στο σχολείο. Όσο σωστά και να τρέφεται ένα παιδί στο σπίτι, δεν του αρκεί για να λειτουργεί σωστά και στο σχολείο.
Γι αυτό λοιπόν θα δούμε κάποιους τρόπους για να μπορεί το παιδί να τρώει σωστά και στο σχολείο:
Το παιδί πρέπει να τρώει πρωινό πριν φύγει για το σχολείο. Χρόνια τώρα το πρώτο πράγμα που κάνουν όλα τα σχολεία της Ελλάδας μετά τον πρώτο χτύπο του κουδουνιού είναι να γράφουν τα παιδιά ορθογραφία. Για να λειτουργήσει σωστά η μνήμη ενός παιδιού χρειάζεται ενέργεια. Έτσι , ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να φάει το παιδί πρωινό, τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα να του γίνει απαραίτητο!
Στο διάλλειμα καλό είναι το παιδί να έχει ήδη φέρει κολατσιό από το σπίτι όπως ένα σάντουιτς ή ένα τοστ. Έτσι δεν θα μπαίνει στη διαδικασία να αγοράσει οποιαδήποτε ανθυγιεινή τροφή. Επίσης, μπισκότα ή μπάρες δημητριακών είναι μια καλή επιλογή για να καλύψουν την λιγούρα των επόμενων διαλλειμάτων, ενώ νερό και χυμούς για την δίψα!

Γενικότερα οι μερίδες που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως για παιδιά είναι οι εξής:
• 8-10 μερίδες αμυλούχων. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 cream cracker σίκαλης = ½ κουλούρι Θεσ/κης = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως = ½ φλ. Δημητριακά ολικής αλέσεως = 1 μέτρια βραστή πατάτα = 2 μπισκότα πολυδημητριακών = ½ φλ.αρακά
• 3-4 μερίδες λαχανικών. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι του τσαγιού ωμού λαχανικού ή μισό βραστού λαχανικού
• 3-4 μερίδες φρούτων. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι του τσαγιού από οποιοδήποτε φρούτο ή ½ ποτήρι χυμό
• 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γρ. τυρί
• 2-3 μερίδες πρωτεϊνούχου τροφής. Μια μερίδα αντιστοιχεί σε: 30 γρ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή 1 αυγό
Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το ipaideia.gr


Μαθητής από τη Θεσσαλονίκη κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ 58Η ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2017 ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΟΠΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΗΤΑΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΑΡΓΥΡΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης, μαθητής Γ' Λυκείου από τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης των Μαθηματικών, ο οποίος έλαβε φέτος για δεύτερη φορά μέρος στην Ολυμπιάδα, κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις. «Είχα από μικρή ηλικία ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, αλλά στράφηκα στο διαγωνιστικό κομμάτι από την Α' Λυκείου. Χρειάστηκε μια καλή προετοιμασία τόσο στο σχολείο, αλλά κυρίως στο σπίτι με πολλή εξάσκηση. Κυρίως μελετούσα θέματα παλαιότερων διαγωνισμών», αναφέρει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ταλαντούχος νέος κατάφερε να λύσει τέσσερα από τα έξι θέματα, συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς και χαρακτηρίζοντας υψηλό το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, αλλά εφικτό για μαθητές που ασχολούνται με την επιστήμη. Εξίσου επιτυχημένη ήταν η πορεία του στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ σκοπεύει να φοιτήσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την ενασχόληση με τα μαθηματικά.

Αργυρός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Ραφαήλ Τσιάμης, μαθητής Β' Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, ο οποίος μαζί με τον Βασίλη είχαν κατακτήσει επίσης χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στην 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο. Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια, κατακτήθηκε το χρυσό μετάλλιο σε Βαλκανιάδα με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (40/40).

Σημαντικές διακρίσεις κατέκτησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας Μαθηματικών και συγκεκριμένα οι: Δ-Χ. Μελάς, Αργυρό Μετάλλιο (Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα), Δ. Λώλας, Αργυρό Μετάλλιο (Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Τρίκαλα), Δ. Τσιντσιλίδας, Αργυρό Μετάλλιο (Ενιαίο Λύκειο Καλαμπακίου, Δράμα) και Ρ. Ψυρούκης, Χάλκινο Μετάλλιο (Β’ Ενιαίο Λύκειο, Μυτιλήνη).

Τρίτη, Ιουλίου 24, 2017 / tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Ο απόλυτος τρόμος: Ο γίγαντας των πάγων άρχισε να λιώνει

Κυριακή, Ιουλίου 23, 2017

BΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΡΑΓΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ; ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΓΟΒΟΥΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΒΑΣΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Το παγόβουνο, με βάρος που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο τόνους και έκταση πάνω από 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σουάνσι και η Βρετανική Επιθεώρηση της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο, το οποίο στην πραγματικότητα έχει την έκταση της πολιτείας του Ντελαγουέρ ή του ινδονησιακού νησιού Μπαλί, βρισκόταν στα πρόθυρα της αποκόλλησης από την παγοκρηπίδα επί αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ρήγματος στην παγοκρηπίδα, χρησιμοποιώντας δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

«Το παγόβουνο αυτό είναι το μεγαλύτερο που κατεγράφη και η εξέλιξή του από εδώ και πέρα είναι αβέβαιη» δήλωσε ο Αντριαν Λιούκμαν, καθηγητής του πανεπιστημίου Σουάνσι και επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος «Μίδας», το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγοκρηπίδα. Ο καθηγητής Λιούκμαν δεν θέλησε να δώσει πολλές πληροφορίες για το μέλλον του παγόβουνου, τονίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να κατακερματιστεί και να παραμείνει στην περιοχή επί δεκαετίες ή ακόμα και κάποια κομμάτια του να μετακινηθούν προς πιο θερμά ύδατα. Αυτό που αποτελεί βεβαιότητα είναι ότι το παγόβουνο ενισχύει τους φόβους για τη ναυσιπλοΐα. Παρότι η περιοχή βρίσκεται μακριά από τους δρόμους της ναυσιπλοΐας, πολλά μεγάλα υπερωκεάνια επισκέπτονται τα νερά από τη Νότια Αμερική.

Οι παγοκρηπίδες Λάρσεν Α και Β κατέρρευσαν κατά το 1995 και το 2002 αντιστοίχως. «Αυτό είχε ως συνέπεια τη δραματική επιτάχυνση των παγετώνων, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου να καταλήγουν στη θάλασσα και να συμβάλουν στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών» λέει ο ειδικός και επικεφαλής της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής Ντέιβιντ Βον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι η αποκοπή μεγάλων παγόβουνων από την Ανταρκτική είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τέτοια περιστατικά, αντιθέτως, είναι σχετικά συχνά. Επίσης, ο δρ Λιούκμαν παρατήρησε ότι μελλοντικά πιθανώς να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν στην κατάρρευση της παγοκρηπίδας, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να είναι βέβαιο.

Το μυστήριο
Τι θα απογίνει το πελώριο παγόβουνο παραμένει ένα δυσεπίλυτο μυστήριο αλλά, όπως λένε οι ερευνητές, μέχρι αυτή τη στιγμή συμπεριφέρεται όπως κάποιος θα περίμενε. Σύμφωνα με τις διατυπωμένες θεωρίες, το παγόβουνο θα έπρεπε να μετακινηθεί ωθούμενο από τους ανέμους προς τη Θάλασσα Ουεντέλ, σπρώχνοντας νερά στην ακτή. Ωστόσο, φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την περιστροφή της Γης θα κρατήσουν το παγόβουνο σε σχετικά μικρή απόσταση από την παγοκρηπίδα και την άκρη της Ανταρκτικής. Οπως φαίνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι «ταχέος πάγου» που ήταν κολλημένο πάνω στο παγόβουνο έσπασε. Αυτός ο «ταχύς πάγος» είναι πολύ λεπτότερος από τον κύριο όγκο του παγόβουνου με πάχος που δεν ξεπερνά τα λίγα μέτρα, ενώ το παγόβουνο έχει πάχος 200 και πλέον μέτρων.

Πρόσφατα, οι Τόμας Ράκαου και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Αλφρεντ Βένεγκερ του Κέντρου Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών Χέλμχολτζ δημοσίευσαν έρευνα σχετικά με το πώς παρασύρονται τα παγόβουνα στα νερά της Ανταρκτικής, λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς παράγοντες που επιδρούν πάνω σε μικρά αλλά και μεγαλύτερα αντικείμενα. Οπως λένε οι ερευνητές, τα παγόβουνα κινούνται σε τέσσερις διαφορετικούς δρόμους που εξαρτώνται από την προέλευσή τους. Το Α 68, όπως ονομάζεται το μεγάλο παγόβουνο, σύμφωνα με τους ειδικούς θα κινηθεί προς την ανατολική ακτή της χερσονήσου της Ανταρκτικής, μέσω της θάλασσας Ουεντέλ προς τον Ατλαντικό.

«Κατά πάσα πιθανότητα το παγόβουνο θα ακολουθήσει τον βορειοανατολικό δρόμο και θα κινηθεί προς τη νότια Τζόρτζια ή τα νησιά Νότια Σάντουϊτς» τόνισε ο δρ Ράκαου μιλώντας στο BBC. «Θα είναι, ωστόσο, εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε αν το παγόβουνο θα κινηθεί όπως αναμένεται ή θα μείνει στάσιμο, καθώς κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να επαληθεύσουμε τα πρότυπα που έχουμε κατασκευάσει»

Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική
H παγοκρηπίδα Λάρσεν C, όπως και τα δύο μικρότερα κομμάτια που κατέρρευσαν στο παρελθόν, δεν είχε πολύ πάγο στην ξηρά και έτσι δεν αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της στάθμης των υδάτων. Ωστόσο, σε άλλες τοποθεσίες της Ανταρκτικής, αντίστοιχες δομές έχουν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου στην ξηρά και διατυπώνονται φόβοι ότι η πιθανή κατάρρευσή τους θα μπορούσε να προωθήσει στους ωκεανούς τέτοιες ποσότητες πάγου που θα επέφεραν αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά πολλά μέτρα. Πόσο γρήγορα θα συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές.
Κατά τα τέλη του εικοστού αιώνα η Χερσόνησος της Ανταρκτικής, που απλώνεται από την Ανταρκτική και δείχνει προς τη Νότια Αμερική, αποτέλεσε ένα από τα σημεία του κόσμου που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας. Πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου που πραγματικά πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας έχει τελευταία ανακοπεί και πιθανώς να έχει αντιστραφεί και λίγο το φαινόμενο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν τους φόβους τους για την άνοδο της θερμοκρασίας.
Κάποιοι κλιματολόγοι αποδίδουν την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική στην κλιματική αλλαγή που είναι συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ άλλοι μιλούν για ένα φυσικό φαινόμενο και σημειώνουν πως ανέκαθεν «έσπαζαν» παγόβουνα από τις παγοκρηπίδες.

Ωστόσο, όλες οι ομάδες των επιστημόνων σημειώνουν ότι αυτό που βλέπουμε να συντελείται τώρα μπορεί να είναι απλά μια πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί στο κύριο κομμάτι της Ανταρκτικής αν εξακολουθήσουν η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή.

Κυριακή, Ιουλίου 23, 2017 / katohika.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet