Ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Τάκης Σαράντης, θα συντονίσει την παρουσίαση του βιβλίου του Αλ. Μαλλιά στους ΔΡΥΟΠΕΣ στα Νέα Στύρα


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Αυγούστου 09, 2017

Ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Τάκης Σαράντης, θα συντονίσει την παρουσίαση του βιβλίου του Αλ. Μαλλιά στους ΔΡΥΟΠΕΣ στα Νέα Στύρα


Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΤΑΚΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ, ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΕΠΙ ΤΙΜΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΥΟΠΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΥΡΑ.Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 στις 20:00μμ.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι: “ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΙΜΑΙΡΕΣ-Διαδρομές ενός Διπλωμάτη”

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
  • Βασίλης Λεοντιάδης, Κινηματογραφικός Παραγωγός
  • Ευθύμιος Μικρός, Υποναύρχος Π.Ν.
  • Αλέξανδρος Μαλλιάς, Συγγραφέας

Περίληψη βιβλίου

Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή,

πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον, στα Τίρανα και στα Σκόπια.

‘’Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός Διπλωμάτη’’
Προλογίζει ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος
(Εκδόσεις Ι.Σιδέρης ,σελιδες 410  )

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά κυκλοφορεί τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Η Άλλη Κρίση – Η Μαρτυρία ενός Πρέσβη» από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς γράφει χωρίς περιστροφές για την βαθιά κρίση Αξιών στην Ελλάδα. Αναλύει, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούν στην γενιά του και στον ίδιο, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. «Ποτέ στο παρελθόν μια ολόκληρη γενιά δεν θυσίασε τα παιδιά της και τα εγγόνια της προκειμένου να διασωθεί η ίδια», σημειώνει.

Προτείνει συνταγματικές θεσμικές αλλαγές ως αντίδοτο στην μείωση των μέσων και πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Η αναγκαία συνεννόηση και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα θεμελιώδη ζητήματα αποτελούν παράγοντα ισχύος και αποτροπής που την στιγμή αυτή τόσο χρειαζόμαστε. Η έλλειψη συνέχειας και σταθερής πλεύσης που στηρίζεται στην γνώση αποτελούν χαρακτηριστική αδυναμία μας. Όσο διαρκεί η ασυνεννοησία στην Αθήνα τόσο δυσκολότερη γίνεται η αντιμετώπιση των περίπλοκων και απειλητικών εξελίξεων στην γειτονιά μας και η λύση των εθνικών μας ζητημάτων. Το Εθνικό Συμφέρον προέχει των κομματικών, κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών επιδιώξεων.

Προτείνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό με την δικαιωματική συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. Επίσης την επίτευξη μιας Εθνικής Συμφωνίας Εξόδου από την κρίση και την διεθνή επαιτεία που είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της πλήρους Εθνικής μας Κυριαρχίας.
Βαθιά Ευρωπαϊστής από τα φοιτητικά του χρόνια, επισημαίνει την απογοητευτική εικόνα της σημερινής διηρημένης Ευρώπης. Η αδυναμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαγνώσει σωστά και έγκαιρα τις τεκτονικές και θεμελιακές αλλαγές στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική την έχουν οδηγήσει σε πολιτικές κακοδιαχείρισης των επιπτώσεων δικών της αποφάσεων ,που λαμβάνονται στον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή». Επείγει η αναθεώρηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικράτηση και άνοδος ακραίων, εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που εξαπλώνεται σε όλες πια τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ευθύνη μόνο των λεγομένων εθνικιστών. Είναι ευθύνη πολλών και εσφαλμένων αποφάσεων πολιτικών ηγεσιών που προκάλεσαν το χάος και την καταστροφή στην Μεσόγειο.
Το προσφυγικό είναι το αποτέλεσμα ολέθριων πολιτικών αποφάσεων και λάθος εκτιμήσεων.

Ο κύριος Μαλλιάς γράφει για το ‘’Κουτί της Πανδώρας’’ στην Μέση Ανατολή , σημειώνοντας ότι το Συριακό χάος, αντανακλά κυρίως την σύγκρουση μεταξύ των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..
Επίσης , τα συμφέροντα και την εμπλοκή των περιφερειακών παικτών (Ιράν, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Κατάρ). Το ημερολόγιό από την θητεία του στην Λιβύη περιγράφει τις εμπειρίες του την περίοδο του εναγκαλισμού του καθεστώτος Καντάφι από την Ελλάδα. Η στρατιωτική επέμβαση του 2011 , όμως, οδήγησε στην καταστροφή. Έφερε το χάος και στη Λιβύη.

Έχοντας βαθιά γνώση των Βαλκανίων εκ των έσω, καταγράφει τις πρόσφατες εντυπώσεις του για τις σοβαρές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον βαλκανικό μας περίγυρο.

Που οφείλεται η κρίση στις σχέσεις μας με την Αλβανία;
Ο συγγραφέας προτείνει συγκεκριμένο χάρτη και συνολικό σχέδιο για την διευθέτηση των σχέσεων μας με τα Τίρανα και τον Αλβανικό παράγοντα. Καταγράφει επίσης τις θέσεις του για τις σχέσεις της Ελλάδος με την π.Γ.Δ.Μ.

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από τις επισκέψεις του στην Τουρκία και στην Κύπρο, ο συγγραφέας προβαίνει σε μια συνολική αποτίμηση των παραμέτρων που αφορούν στην λεγόμενη λύση του Κυπριακού.

Τέλος, από το βιβλίο δεν λείπουν οι αναφορές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και συμπάθεια συνάμα «Ο πρέσβης που δεν ήθελε να γίνει … πολιτικός» περιγράφει την δική του δεκαπεντάμηνη διαδρομή στην πολιτική, μαθαίνοντας να κολυμπά … στο ΠΟΤΑΜΙ.

Αλεξανδρος Π.Μαλλιας -Βιογραφικό σημείωμα
Ο πρέσβης ε. τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς κατάγεται από την Στεμνίτσα της  ορεινης Γορτυνίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Στη συνεχεια  εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο  Διεθνες Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Γενεύης.

Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτων (2005-2009).Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων Υπ. Εξ. (2000-2005). Πρέσβης στην Αλβανία (1999-2000). Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην π.Γ.Δ.Μ (1995-1999).Παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( European  Community  Monitor Mission , 1994) σε Κροατία, Βουλγαρία και π.Γ.Δ.Μ. Πρώτος Σύμβουλος Πολιτικές Υποθέσεις Ο.Η.Ε. , Νέα Υόρκη (1989-1993).Μελος Ελληνικης Αντιπροσωπειας στον Διασκεψη για την Ασφαλεια και Συνεργασια στην Ευρωπη ( Βιεννη 1987-1988) και διαπραγματευτης ( ΟΑΣΕ)  της Χαρτας των Παρισιων Για μια Νεα Ευρωπη  ( Παρισι ,20  Νοεμβριου 1990).  Επιτετραμμένος Ελλάδος στην Λιβύη (1982-1984). Γραμματεας Πρεσβειας στην Μ.Α. Στρασβουργου( 1978-1982).

Συγγραφέας πλυαριθμων δοκιμίων και άρθρων σε Ελληνικά ,βαλκανικα και αμερικανικα κυριως έντυπα. Διπλωματικός αρθρογράφος περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία». Επιστημονικός Σύμβουλος περιοδικού «Foreign Affairs» (The Hellenic Edition). Τακτικος αρθρογράφος στο Αμερικανικό «Huffington Post».
Το 1990 μετειχε του Conflict Management Group ( Harvard  Univ.)
Επισκέπτης – εισηγητής στα μεταπτυχιακά προγράμματα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Δίπλωμα Διαπραγματεύσεων - Diploma In Negotiations ) και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Συνεργασία και Ασφάλεια στην Μεσόγειο). Ειδικός Σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ. Μετέχει τακτικά σε Διεθνή Συνέδρια και επισκέπτεται πυκνά για διαλέξεις, ομιλίες και συναντήσεις τα Βαλκάνια  κυριως  και την Τουρκία.

Συγγραφέας των βιβλιων:
-‘’Οραματα και Χιμαιρες-Διαδρομες ενός Διπλωματη’’ Νοεμβριος 2016, Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ)-
 «Η Αλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη» (2013, εκδόσεις Ινφογνώμων).
Συλλογικων: ‘’ Η Ελληνικη Διπλωματια στον 21ο  αιωνα’’( εκδοσεις ΠΑΜΑΚ, 2014) και   ‘’Ελληνο-Αλβανικες σχεσεις ‘’( Ιδρυμα Ηλ. Κρισπη, Εκδοσεις Σακκουλα ,2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet