Το ΣτΕ βάζει κακό βαθμό στα «θρησκευτικά» του Γαβρόγλου


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Αυγούστου 08, 2017

Το ΣτΕ βάζει κακό βαθμό στα «θρησκευτικά» του Γαβρόγλου


ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΝΑΨΑΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ... ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ


Από αλλού το περίμενε κι από αλλού του ήρθε του Κώστα Γαβρόγλου, καθώς νέα εμπλοκή προέκυψε χθες για το πολυσυζητημένο προεδρικό διάταγμα του υπουργού Παιδείας που προβλέπει την κλήρωση των σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία.

Η πρόβλεψη για τους σημαιοφόρους πέρασε μεν με επιτυχία τον πήχη της συνταγματικότητας  του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά οι δικαστές έθεσαν, αίφνης, ζήτημα εκκλησιασμού. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου, θα είναι δυνατόν ο εκκλησιασμός είτε να καταργηθεί εντελώς σε κάποια σχολεία είτε όμως και να γίνεται με υπερβολικό τρόπο σε άλλα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του συλλόγου διδασκόντων. Επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων οι εκπαιδευτικοί θα αποφασίζουν πότε θα γίνεται εκκλησιασμός των μαθητών, η απόφαση θα εξαρτάται ουσιαστικά από το αν η πλειονότητα των μελών του συλλόγου διδασκόντων είναι και οι ίδιοι θρησκευόμενοι και σε ποιον βαθμό...  Ακόμα το ΣτΕ έβαλε, εμμέσως, και ζήτημα μείωσης των ωρών διδασκαλίας στο μάθημα των Θρησκευτικών.

ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του Κώστα Γαβρόγλου εστάλη στο ΣτΕ - όπως προβλέπει ο νόμος - για επεξεργασία. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σχετικά με τον νέο τρόπο ανάδειξης των σημαιοφόρων - θέμα που βρέθηκε, ως γνωστόν, στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ένα ακόμα μείζον πλήγμα στην αριστεία - θα κληρώνονται δύο μαθητές της Στ' Δημοτικού ως σημαιοφόροι, ο ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή διά κληρώσεως, θα προκύπτουν και οι παραστάτες καθώς και οι υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της Στ' τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων.

Για το ζήτημα αυτό, λοιπόν, οι σύμβουλοι του Ε' Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η πάρεδρος Μαρία Παπαδημήτρη) επισημαίνουν ότι η επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση «είναι νόμιμη ενόψει του ότι δεν αντίκεται στην εξουσιοδότηση του Νόμου 1566/1985». Με τον νόμο αυτόν ορίζονται η δομή και η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με συγκεκριμένη διάταξη παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας, μεταξύ άλλων, να καθορίζει «την αξιολόγηση των μαθητών, την οργάνωση της μαθητικής ζωής και το γενικό πλαίσιο των  σχολικών εκδηλώσεων».

Ομως οι δικαστές διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για τη ρύθμιση που αφορά τον εκκλησιασμό των μαθητών, χαρακτηρίζοντας ατελή τη σχετική διάταξη, η οποία αναφέρει: «Εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων». Ομως αυτή η λιτή... δημιουργική ασάφεια στη διατύπωση, κατά το ΣτΕ, μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες: «Η έλλειψη σχετικής πρόβλεψης και εν γένει απουσία καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων για τη λήψη της απόφασης του συλλόγου διδασκόντων καθιστά αόριστη τη ρύθμιση, διότι επιτρέπει  είτε χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού είτε, αντιθέτως, την πραγματοποίηση του εκκλησιασμού καθ' υπέρβαση του εκπαιδευτικώς προσηκόντως μέτρου. Επομένως η ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να καταστεί ορισμένη» καταλήγουν οι ανώτατοι δικαστές.

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Καμπανάκι χτυπούν οι σύμβουλοι της Επικρατείας και για το θέμα της μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών, που στην Ε' και τη Στ' Δημοτικού θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, όπως εξάλλου προέβλεπε και παλαιότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας του περασμένου έτους. Οι δικαστές θέτουν μια προϋπόθεση, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης, η οποία έχει συζητηθεί στο ΣτΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται απόφαση.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αν η προσφυγή τελικά ευδοκιμήσει, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γίνουν νέες αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών και στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Αλλαγές φέρνει το προεδρικό διάταγμα όμως και σε ό,τι αφορά την ανάρτηση της σημαίας στα σχολεία, προβλέποντας ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι πλέον καθημερινή αλλά εβδομαδιαία: «Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» αναφέρεται.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ. Επιπλέον, καθορίζονται όλες οι εκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς, όπως είναι οι επέτειοι των εθνικών εορτών, αλλά επιφυλάσσεται... ειδική μεταχείριση για τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, καθώς προβλέπεται ως προϋπόθεση για τον εορτασμό ειδικά αυτής της εορτής η λήψη προηγούμενης απόφασης του συλλόγου διδασκόντων. Η εξαίρεση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από το ΣτΕ, που θέτει και θέμα συνταγματικότητας της σχετικής πρόβλεψης, καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετερόδοξων και αλλοθρήσκων στους θρησκευτικούς εορτασμούς.

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑΕνωση Εκδοτών Διαδικτύου: Κάθετα αντίθετη σε πόρο υπέρ τρίτων

Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2017

* ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (ΕΝΕΔ) ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ.

Σε επιστολή που απέστειλε η ΕΝΕΔ στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Εφη Αχτσιόγλου και στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι: «τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους».

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου 
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής πέντε σημεία:
1. Είναι πάγια και διαρκής θέση μας η ισότιμη αναγνώριση όλου του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του διαδικτύου, ως δημοσιογραφικό εργατικό δυναμικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
2. Σε περίπτωση μεταφοράς του προσωπικού μας σε όποιο διευρυμένο Ταμείο, θέση μας αποτελεί η μη επιβάρυνση του ταμείου αυτού από παλιές υποχρεώσεις, τουλάχιστον για τα νέα μέλη του κλάδου μας, που θα ενταχθούν σε αυτό.
3. Το συντριπτικό ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο απορροφάται από εταιρίες της αλλοδαπής, οι οποίες δεν έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα. Εταιρείες που δεν απασχολούν δημοσιογραφικό προσωπικό στην Ελλάδα ούτε παρέχουν αξιοπρόσεκτες θέσεις εργασίας, εταιρείες οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φορολόγηση και προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθεί εκ μέρους τους κάποιο ανάλογο τέλος ή ειδικός φόρος.
4. Το εναπομείναν ποσοστό διαφημιστικής δαπάνης που μοιράζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις του διαδικτύου δεν επαρκεί για να καλύψει συνολικά τα κόστη λειτουργίας τους. Επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αποδίδουν φόρους κλπ.
Θεωρούμε πως τυχόν επιβολή οποιουδήποτε τέλους ή επιβάρυνσης επί των διαφημιστικών εσόδων θα αποτελέσει αθέμιτη πρακτική εις βάρος των επιχειρήσεων του διαδικτύου και θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας τους. Ως αποτέλεσμα, θα χαθούν θέσεις εργασίας καθώς και ακόμα περισσότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, απ’ όσα επιχειρούνται να εξασφαλισθούν μέσω του προτεινόμενου πόρου.
5. Δεν έχουμε παράσχει την παραμικρή εξουσιοδότηση σε άλλες Ενώσεις, ώστε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πρόταση ή συμφωνία εξ’ ονόματος της ΕΝΕΔ. Τυχόν προτάσεις είναι μονομερείς, αυθαίρετες και δεν μας εκφράζουν.
Με τιμή,
Το ΔΣ».

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet