Ηλικιωμένη από την Αργολίδα το πρώτο θύμα του ιού του δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Αυγούστου 02, 2017

Ηλικιωμένη από την Αργολίδα το πρώτο θύμα του ιού του δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ. Η ΑΤΥΧΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ, ΕΝΟΣ ΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εγκεφαλίτιδα.
Τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα της μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα, η εστία της μόλυνσης παραμένει ενεργή, με το Ναύπλιο, το Άργος και τις Μυκήνες να αποτελούν τις περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό των κουνουπιών και να καταγράφουν συνεχώς νέους ασθενείς.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.
Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πως μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, δηλαδή δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν 2 έως 14 ημέρες για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριππώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες.

Λιγότερο από το 1%  αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές συνείδησης και συμπεριφοράς νευρολογικά συμπτώματα, μυική αδυναμία, διαταραχές όρασης. Στη σοβαρή μορφή της νόσου τα συμπτώματα διαρκούν για μερικές εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να αφήσουν νευρολογικά υπολείμματα. 
Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ( άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Επίσης, ούτε και ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην ήπια μορφή της η νόσος κάνει τον κύκλο της ενώ στη βαρύτερη μορφή της συνήθως απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο, είτε πχ για τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών είτε για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. 

Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ 
Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι το επόμενο διάστημα: 
• Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα 
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα 
• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης) 
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού 
• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες 
• Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους 
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια 
• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια 
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια 
• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες 
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το pronews.gr


Οι Κούρδοι δεν αντέχουν άλλο: Νέος χάρτης σχεδιάζεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας

Σάββατο, Ιουλίου 29, 2017
ΕΝΟΣΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΑΧΤΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, Ο,ΤΙ ΤΗΝ ΑΦΟΡΑ, ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ.


Οι Κούρδοι είναι ίσως το μεγαλύτερο και αρχαιότερο έθνος στον κόσμο χωρίς ανεξάρτητο κράτος, με πληθυσμό στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός και έδαφος του Κουρδιστάν βρίσκεται στην Τουρκία όπου διαπράττονται μαζικά εγκλήματα εναντίον του άμαχου κουρδικού πληθυσμού.

Τελευταίως, διάφορα σενάρια προδιαγράφονται με αφετηρία τον σταδιακό προσανατολισμό των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας, υπέρ της διαμόρφωσης ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους. Στο Ιρακινό Κουρδιστάν λειτουργεί η «Κυβέρνηση του Αυτόνομου Κουρδιστάν» με Πρόεδρο τον Barzani (τον συνάντησα σε συνεδρία πριν μερικές βδομάδες), όπου όλα γίνονται με την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και διαθέτει ντε φάκτο κράτος χωρίς επίσημη ανακήρυξή του, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα διαφοροποιούνται μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος (στις 25 Σεπτεμβρίου) για ανεξάρτητο κράτος, πράγμα που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς το «μοιραίο λάθος». Ανεξάρτητο κράτος στο Ιρακινό Κουρδιστάν δίπλα στην Τουρκία, θα ενδυναμώσει παρόμοιες διεκδικήσεις εντός της Τουρκίας όπου ο Κουρδικός πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος. Πιο νότια, εντός της Συρίας και στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται υπό εξέλιξη το Συριακό Κουρδιστάν όπου κυριαρχεί το Κουρδικό YPG σε μια επαρκή περιοχή. Οι Κούρδοι του YPG συνεργάζονται στενά με τα αδέλφια τους, ιδιαίτερα με το PKK που αποτελεί την ένοπλη Κουρδική δράση εντός Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θεωρούν σύμμαχό τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος το YPG των Κούρδων της Συρίας -οι ΗΠΑ το εξοπλίζουν με επίσημη απόφασή τους-, αλλά θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση το αδελφό PKK εντός της Τουρκίας! Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή οπλισμού στις δυνάμεις του Συριακού Κουρδιστάν που οι Αμερικανοί αιτιολογούν στη βάση ανακατάληψης της Ράκα και εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Στην πραγματικότητα, πολλά μέλη του PKK πολεμούν μαζί με τα αδέλφια τους στην Συρία γιατί θεωρούν το Κουρδιστάν ένα και ενιαίο.

Η Τουρκία μιλά για εγκατάσταση κράτους τρόμου κατά μήκος των συνόρων της, πράγμα «που δεν θα επιτρέψει ποτέ», αναφερόμενη στο YPG. Στις 17 Ιουλίου 2017, μετά από πολύωρη συνεδρία του ανώτατου οργάνου στην Τουρκία (του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας») υπό την προεδρία του Ερντογάν, ανακοινώθηκε ξανά ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί κουρδικό κράτος… Αλλά τα πράγματα προχωρούν. Στο έδαφος, η Τουρκία διαθέτει μισθοφόρους Τουρκμένους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με τους Κούρδους μαχητές και ενίοτε ο «μικρός πόλεμος» διεξάγεται από μακριά με ρίψη ρουκετών και βολές πυροβολικού.

Τα πιο πάνω, εύλογα δεν περιέχονται σε ανταποκρίσεις που μεταδίδονται στην Κύπρο από την Τουρκία. Ωστόσο, προφανές δείγμα μεροληπτικών ανταποκρίσεων που φτάνουν στην Κύπρο είναι το εξής γεγονός: Πρόσφατα, μετά από επιδρομή σωμάτων ασφαλείας του καθεστώτος Ερντογάν σε ξενοδοχείο στην Σμύρνη, συνελήφθησαν αρκετά στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας, ανάμεσά τους και ξένοι. Το γεγονός μεταδόθηκε από ξένους και Τούρκους ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την ΕΕ, τη Γερμανία και άλλους. Το γεγονός μεταδόθηκε από ανταποκριτές εντός της Τουρκίας σε όλη την Ευρώπη στις σωστές του διαστάσεις, εκτός από την Κύπρο.
Σάββατο, Ιουλίου 29, 2017 / mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet