Δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πείνα στην Υεμένη

Post Top Ad

ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πείνα στην Υεμένη

Δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πείνα στην Υεμένη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ «ΟΞΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ «ΤΟΥ ΦΑΥΛΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΘΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ «ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΛΙΜΟΥ», ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΟΗΕ

Την προειδοποίηση αυτή έκανε μια υψηλόβαθμη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Unicef και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) έπειτα από τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Υεμένη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και πλήττεται από επιδημία χολέρας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.900 ανθρώπων, με καταγεγραμμένα 400.000 κρούσματα.

«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού να μη γνωρίζει από πού θα προέλθει το επόμενό του γεύμα» επισημαίνουν οι διευθυντές του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους, του PAM Ντέβιντ Μπίζλεϊ και της Unicef Άντονι Λέικ σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Σχεδόν το 80% των παιδιών στην Υεμένη έχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» προσθέτουν, διευκρινίζοντας ότι «περίπου δύο εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό».
«Ο υποσιτισμός καθιστά τα παιδιά πιο ευαίσθητα στη χολέρα και οι ασθένειες προκαλούν μεγαλύτερο υποσιτισμό: ένας φαύλος συνδυασμός» τονίζουν οι ειδικοί των τριών οργανώσεων που επισκέφθηκαν το Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, και τη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται ο κυβερνητικός στρατός, που στηρίζεται από έναν αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους σιίτες αντάρτες Χούτι που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατηγορούνται ότι στηρίζονται από το Ιράν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στα τέλη Απριλίου με το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας. Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφούν περισσότερα από 600.000 κρούσματα, όπως προειδοποίησε την Κυριακή η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), o πρόεδρος της οποίας Πέτερ Μάουρερ επίσης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Υεμένη.

Υπογραμμίζοντας ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια «μπορεί να επιβιώσει εάν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», ο ΠΟΥ, η Unicef και το PAM κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να διπλασιάσει τις προσπάθειές της» ώστε να βοηθήσει την Υεμένη να «βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση».
Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2017 / zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad