Από σήμερα και στην Ελλάδα ιστότοπος παροχής βοήθειας για τις κυβερνοεπιθέσεις

Post Top Ad

ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από σήμερα και στην Ελλάδα ιστότοπος παροχής βοήθειας για τις κυβερνοεπιθέσεις

Από σήμερα και στην Ελλάδα ιστότοπος παροχής βοήθειας για τις κυβερνοεπιθέσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ EUROPOL, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΛΥΤΡΙΣΜΙΚΟ (RANSOMWARE), ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

Το λυτρισμικό αποτελεί κατηγορία εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού, που εγκαθίσταται στα υπολογιστικά συστήματα των χρηστών του διαδικτύου και κρυπτογραφεί τα αρχεία τους. Ακολούθως οι δράστες απαιτούν την καταβολή λύτρων από τους χρήστες προκειμένου να δοθεί στους τελευταίους το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων τους.
 
Η πρωτοβουλία αυτή της Europol, με τον τίτλο «No More Ransom» (όχι άλλα λύτρα) περιλαμβάνει τη δημιουργία του ιστότοπου, https://www.nomoreransom.org ο οποίος μεταφράστηκε και στα ελληνικά και από σήμερα υποστηρίζεται από την Δίωξη Ηλεκρονικού Εγκλήματος.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω της ευρείας έκτασης των μολύνσεων και της μεγάλης αύξησης του αριθμού των θυμάτων λυτρισμικού, στις 25 Ιουλίου 2016 το Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Κυβερνοεγκλημάτων (European Cybercrime Centre EC3) της Europol, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ξεκίνησε τη λειτουργία ιστοτόπου, όπου μεταξύ άλλων εμπεριέχονται:

   - διαθέσιμα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές λυτρισμικού, που προσφέρονται από τους συμμετέχοντες εταίρους δωρεάν στους πολίτες,
   - συμβουλές πρόληψης προς τους διαδικτυακούς χρήστες ώστε να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους και
   - απευθείας σύνδεσμοι προς τους ιστοτόπους των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, προκειμένου τα θύματα να καταγγείλουν τα αδικήματα σε βάρος τους.
   
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από περισσότερες από εκατό αρχές επιβολής του νόμου διαφόρων κρατών (μελών της Ε.Ε. και μη) και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών.

Σημειώνεται ότι για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σχετικά με λυτρισμικό, μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες.
Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017 / pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad