Απόφαση ΣτΕ: Οι δήμοι δεν μπορούν να αναστέλλουν την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Ιουλίου 31, 2017

Απόφαση ΣτΕ: Οι δήμοι δεν μπορούν να αναστέλλουν την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων


Η 5ΜΕΛΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ΄ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, (ΣΤΕ) ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜ. 1725/2017 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ, ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ, Κ.ΛΠ.), ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.


Παρ’ όλα αυτά, λόγω της σπουδαιότητας των νομικών ζητημάτων που τίθενται, παραπέμφθηκε η υπόθεση προς οριστική επίλυση στην 7μελή σύνθεση του ίδιου τμήματος του ΣτΕ.

Αναλυτικότερα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, από το 2011 με συνεχείς αποφάσεις του, αναστέλλει την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού και της Λεωφόρου Κηφισίας, καθώς και της Λεωφόρου Μεσογείων και των οδών 25ης Μαρτίου και Τζαβέλλα. Η αναστολή έκδοσης αδειών λήφθηκε καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο «ως κορεσμένες περιοχές, λόγω διαπιστωθείσας υπερσυγκέντρωσης τέτοιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που τις καθιστά ιδιαίτερα βεβαρημένες και μη επιδεχόμενες περαιτέρω επιβάρυνση».

Όμως, εταιρεία η οποία είναι ιδιοκτήτρια εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Φάρου Ψυχικού (εμπορικά καταστήματα, χώροι αναψυχής, εστίασης γραφεία, χώροι στάθμευσης, κ.λπ.) προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του επίμαχου δήμου, με τις οποίες αποφασίστηκε η αναστολή έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην εν λόγω περιοχή.
Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ επειδή η αναστολή χορήγησης των αδειών λειτουργίας καταστημάτων από το 2011 έχει ως συνέπεια να υποστεί οικονομική ζημιά, καθώς παραμένει το 70% των καταστημάτων της αμίσθωτα.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ και εισηγητής η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) έκρινε ότι από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν παρέχεται στους δήμους και τις κοινότητες η εξουσία να προσδιορίζουν με αποφάσεις τους «τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, για τη χορήγηση της άδειας των οποίων είναι». Ακόμη, σημειώνεται πως στις αρμοδιότητες των δήμων δεν περιλαμβάνεται η εξουσία εκδόσεως πράξεως αναστολής ίδρυσης και λειτουργίας ορισμένων κατηγοριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έστω και αν η απαγόρευση αυτή επιβάλλεται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε βεβαρημένες (κορεσμένες) περιοχές της πόλης ή του οικισμού.

Τέλος, η 5μελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι η έκδοση των αποφάσεων αναστολής του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού δεν στηρίζονται στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά ούτε και σε άλλη νομοθετική διάταξη, και συνεπώς είναι ακυρωτέες.
Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το umoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet