Το Κουρδιστάν γεννιέται: Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην βόρεια κουρδική Συρία


ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Ιουλίου 31, 2017

Το Κουρδιστάν γεννιέται: Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην βόρεια κουρδική Συρία


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΑΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.


Θα είναι δηλαδή οι πρώτες πανκουρδικές εκλογές των Κούρδων της βόρειας Συρίας!

Με την κίνηση αυτή οι Κούρδοι επιδιώκουν την δημιουργία μιας ξεχωριστής κρατικής οντότητας εντός της Συρίας που θα έχει δικές της διοικητικές και περιφερειακές δομές και θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα από την κυβέρνηση της Δαμασκού στην μετά-ISIS εποχή.

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες ελέγχουν τμήματα της βόρειας Συρίας. Πρόκειται επί της ουσίας για ομάδες του YPG, το οποίο οι Αμερικανοί έχουν «βαφτίσει» SDF για να «αποκηρυχθεί» η όποια «τρομοκρατική» χροιά και για να αποδομηθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας για να αμφισβητήσουν την νομιμότητα των Κούρδων στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν δικό τους κράτος μετά από χιλιάδες χρόνια ύπαρξης ως ξεχωριστού λαού.

Κακά τα ψέματα ένα κράτος ιδρύεται με αίμα. Η ευκαιρία αυτή δόθηκε στους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε ενοποίηση αφού έχουν προσεταιρισθεί τον ίδιο σύμμαχο, τις ΗΠΑ.
Αίμα όμως χύνεται και στην  Τουρκία και η Άγκυρα ανησυχεί ότι ένα κουρδικό κρατικό μόρφωμα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την προσάρτηση και των κουρδόφωνων εδαφών της ΝΑ Τουρκίας
Η επίσημη αυτοδιοίκηση από τους Κούρδους, βρίσκει αντιμέτωπη την Τουρκία, η οποία θεωρεί το YPG και το κυρίαρχο συριακό κουρδικό κόμμα – PYD,  ως επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την ίδια οργάνωση με διαφορετικές ονομασίες
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του καλοκαιριού για τοπικά συμβούλια και τον Νοέμβριο για τις περιφέρειες, ενώ τον προσεχή Ιανουάριο για ολόκληρη την περιοχή δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος!
Οι ημερομηνίες και οι κανόνες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τη διαμόρφωση των κυβερνητικών οργάνων και την προετοιμασία των εκλογών.
Οι κυρίαρχες κουρδικές ομάδες στη βόρεια Συρία έχουν χαράξει αυτοδιοικούμενες περιοχές από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, αλλά υποστήριζαν ότι δεν επιδιώκουν ανεξαρτησία από τη Δαμασκό.
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέχθηκε τον κουρδικό έλεγχο σε τμήματα της χώρας διότι λόγω της έλλειψης ανδρών που αντιμετώπιζε ο στρατός του δεν είχε περιθώρια να πράξει αλλιώς.

Η αλήθεια είναι ότι και μετά το τέλος του πολέμου πάλι δεν πρόκειται να πράξει διαφορετικά. Μετά από τόσα χρόνια πολέμου και τις καταστροφές που έχει υποστεί η Συρία δεν θα έχει τις δυνατότητες να επιβληθεί των εμπειροπόλεμοων και άρτια εξοπλισμένων Κούρδων.
Το άρθρο περιέχει πληροφορίες από το pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

NEASTYRANEWS.GR Best of Internet