Γερμανία: Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο

Γερμανία: Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο


Πρώτη Καταχώρηση: 12/17/2016 07:05:00 π.μ.
Τελευταία Ενημέρωση: 12/17/2016 07:05:00 π.μ.


Την προώθηση αυστηρής νομοθεσίας με στόχο την πάταξη της «ρητορικής μίσους» και της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω του Facebook και άλλων ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση.
Ήδη έχουν εκφραστεί ανησυχίες στη Γερμανία για το ότι ο λόγος μίσους και οι ψευδείς ειδήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2017, στις οποίες η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία. Τα μεγάλα κόμματα ανησυχούν ιδίως για την άνοδο ενός κόμματος της άκρας δεξιάς.
«Για πολύ καιρό υπήρχαν μόνο λόγια. Τώρα εμείς, ο συνασπισμός, θα αναλάβουμε δράση», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
Την Πέμπτη η διοίκηση του Facebook διαβεβαίωσε πως θα λάβει μέτρα για την αποτροπή της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι χρήστες θα είναι ευκολότερο να επισημαίνουν ως ανάρμοστο ή ψευδές περιεχόμενο και θα γίνεται πραγματολογικός έλεγχος του ειδησεογραφικού περιεχομένου, διαβεβαίωσε.
Ωστόσο, αναφέρει δημοσίευμα του enikos.gr, η ανακοίνωση του Κάουντερ δείχνει πως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν πείστηκε από τα μέτρα που θα λάβει  το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γι΄αυτό τόνισε πως η νομοθεσία θα προβλέπει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης θα είναι υποχρεωμένες να έχουν γραφεία που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο ώστε να μπορούν να καταφεύγουν ή να διαμαρτύρονται άνθρωποι που πλήττονται από μηνύματα μίσους ή ψευδείς ειδήσεις.
«Σχεδιάζουμε να επιβάλλουμε αυστηρότερες ποινές, που θα πλήττουν εταιρείες όπως η Facebook εάν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», διεμήνυσε ο Κάουντερ.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel οτι η Facebook θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους έως και 500.000 ευρώ εάν δεν διαγράφει ψευδείς ειδήσεις, μηνύματα μίσους ή ανάρμοστο περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung ότι το Βερολίνο παρακολουθεί προσεκτικά την προσέγγιση που υιοθετεί η εταιρεία όσον αφορά τη διαγραφή περιεχομένου που παραβιάζει τον νόμο και θα προσεχώς θα θεσπιστούν οι «συνέπειες του νόμου» εάν ο χρόνος διαγραφής δεν γίνει ταχύτερος.
«Περιμένουμε σαφείς βελτιώσεις της πρακτικής αφαίρεσης (περιεχομένου που παραβιάζει τον νόμο) του Facebook. Η γερμανική νομοθεσία πρέπει να γίνει το πρότυπο» δήλωσε ο Μάας, σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.